BORZNI PODATKI PRODUKTI IN STORITVE ZA IZDAJATELJE BORZNI ČLANI O BORZI
Ljubljanska borza d.d.
Seznam borznih članov
Kako postati član borze?
Investicijske storitve in posli
Kako postati borzni trgovalec?
Vzdrževalci likvidnosti
Storitve za borzne člane
Člani z oddaljenim dostopom
Nagrade
Kontakti in povezave
HITRE POVEZAVE
Tečajnica
Arhiv tečajev
Seznam borznih članov
Seznam vrednostnih papirjev
Indeksi LJSE
Statistična poročila
Za medije
SEOnet
INFO HRAMBA
Osnovna stran > Borzni člani
Kako postati borzni trgovalec?

Borzni trgovalec izpolnjuje naročila strank, gospodari z denarjem strank, pa tudi svetuje v zvezi s trgovanjem s finančnimi instrumenti. Če želite postati borzni trgovalec, vas mora za to pooblastiti eden izmed članov Ljubljanske borze. Za opravljanje tega poklica pa potrebujete dovoljenje Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP).

Najprej se morate torej obrniti na Združenje članov borze vrednostnih papirjev – GIZ in opraviti teoretični del preizkusa strokovnega znanja. Preizkus je možno opravljati na treh stopnjah, odvisno od nivoja vrst poslov, ki jih kandidat za borznega posrednika želi opravljati v bodočnosti in sicer:

  • izpit za izvrševalca naročil - 'A';
  • izpit za investicijskega svetovalca - 'kombinacija: B + A';
  • izpit za upravljavca premoženja - 'kombinacija: C + B + A'.

Seznam izpitnih tem je objavljen na spletni strani Združenja članov borze vrednostnih papirjev - GIZ.

Ko je preizkus znanja uspešno za vami, morate na ATVP vložiti zahtevo za izdajo dovoljenja za opravljanje poslov borznega posrednika. Pogoji za izdajo dovoljenja, so poleg opravljenega preizkusa strokovnih znanj še naslednji:

  • imeti morate vsaj enoletne delovne izkušnje iz poslovanja s finančnimi instrumenti in
  • niste smeli biti pravnomočno obsojeni za kaznivo dejanje zoper premoženje oziroma zoper gospodarstvo na kazen zapora več kot treh mesecev, ki še ni izbrisana.

Za vse dodatne informacije o pridobitvi dovoljenja za opravljanje poslov borznega posrednika vam svetujemo, da se obrnete na spletno stran ATVP.

Poleg dovoljenja ATVP potrebujete za začetek opravljanja poklica trgovalno kodo za borzni trgovalni sistem (Xetra), ki jo dodeli Ljubljanska borza. Za pridobitev omenjene kode, morate borzi dokazati usposobljenost za delo na trgovalnem sistemu, borzni član vas pa mora pooblastiti za opravljanje poklica borznega trgovalca. Usposobljenost za delo na trgovalnem sistemu se lahko dokazuje z ustreznimi izkušnjami pri delu na trgovalnem sistemu ali pa s sodelovanjem pri izobraževanjih in usposabljanjih, ki jih organizirata borza ali borzni član. Za vse podrobnosti glede vsebine in rokov izobraževanj oz. usposabljanj za borzne trgovalce, vas vabimo, da nam pišete na e-naslov: upravljanje-trgov@ljse.si.

Ljubljanska borza vam bo kar najhitreje po prejemu pooblastila borznega člana dodelila trgovalno kodo. Z njo boste lahko vnašali naročila v sistem Xetra in tako trgovali.

Domov Kontakt Kazalo English
Iskanje:

po
po
PODATKI
Vrednost Sprememba
803,93 -0,79%

Oznaka
delnice
Tečaj
(v EUR) 
Sprememba
tečaja
GRVG 5,900 0,85%
IEKG 2,100 -4,55%
KRKG 55,61 -1,58%
LKPG 31,000 -1,59%
MELR 28,000 0,00%
PETG 355,65 -0,10%
POSR 16,300 0,00%
TLSG 82,90 -0,01%
ZVTG 28,700 -1,00%

Oznaka delnice Tečaj
(v EUR)
Sprememba
tečaja
Rasti
PPDT 18,900 1,02%
GRVG 5,900 0,85%
 
Padci
IEKG 2,100 -4,55%
KDHR 8,010 -3,84%
CICG 182,00 -1,60%